Top menu

Ulykker skal stadig forebygges

Dato: 15/02-2017
1083

Regeringen har valgt at lukke for uddelingen af midler via Forebyggelsesfonden. Men der sker stadig mange ulykker på de danske arbejdspladser. Derfor bør midlerne målrettes på ny, mener arbejdsmiljøformand i BAT, Søren Schytte.

- Det var en fantastisk ting, at man i sin tid afsatte tre milliarder på finansloven til at sænke antallet af ulykker, og nu vækker det en del undren, at man har valgt at lukke ned for uddelingen af midler fra Forebyggelsesfonden, siger forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet Søren Schytte, som også er formand for arbejdsmiljøudvalget i den faglige samarbejdsorganisation Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT). 
 
Forebyggelsesfonden blev etableret i 2007 for at forebygge nedslidning og fastholde folk på arbejdsmarkedet. Bare indenfor de seneste tre år har mindst ti projekter fået støtte fra fonden. 
 
- Der er blevet udviklet nogle vigtige tekniske hjælpemidler, der er f.eks. en virksomhed, som har udviklet hejsesystemer, der kan bruges i forbindelse med stilladsarbejdet. Og der er flere, der har fået støtte til at udvikle nogle gode rutiner til forebyggelse, men man har måske ikke fået fordelt den viden ud til andre arbejdspladser, siger Søren Schytte, som mener, at indsatsen skal gentænkes på ny, og de 400 til 450 millioner kroner, som ikke er uddelt, skal målrettes nye projekter.
 
En åben invitation 
- Vi skal kigge på de største belastninger og bruge midlerne der. Bygge, anlæg og VVS-området udgør seks procent af arbejdsmarkedet, men de rammes af 13 procent af arbejdsskaderne. Det er murere, der får ting i hovedet, tømrere, der får snitskader og VVS´ere, der får løfteskader. Det kan være alvorlige ulykker, som kan betyde mere end tre ugers fravær. Det er en stor udgift for samfundet, og jeg er sikker på, der kan udvikles flere tekniske hjælpemidler. Og tilbagetrækningsreformen, som gør vi skal være længere på arbejdsmarkedet, gør det her endnu mere aktuelt. Vi skal have en fornyet snak om, hvor problemerne er og i højere grad målrette midlerne, siger Søren Schytte og giver dermed en åben invitation til politikere og arbejdsmarkedets parter.