Top menu

Opsang og viden om arbejdsmiljø

Dato: 15/11-2017
1207

Når skaden sker, så skal det straks anmeldes. Det var et af budskaberne på den supplerende uddannelse i arbejdsmiljø, som Blik & Rørforbundet har turneret med i efteråret 2017.

- Få nu anmeldt arbejdsskaderne.

Forbundssekretær Søren Schytte har netop besøgt otte byer med supplerende kurser i arbejdsmiljø. Den 10. oktober 2017 sad han f.eks. ved bordenden i Aalborg, hvor 11 arbejdsmiljørepræsentanter deltog.

- Vi har medlemmer, som først henvender sig med skader et år efter, det er sket, og så kan det være svært at få anerkendt det som en arbejdsskade og få erstatning.   

Man virker utroværdig
Søren Schytte genopfriskede mange forskellige emne – også hvad er en arbejdsskade. 

- Det er ikke nødvendigvis en arbejdsskade, når man kommer til skade på arbejde. En arbejdsskade er, når der er en sammenhæng mellem arbejdet og skaden, og der er sket noget, der afviger fra normalen. Derfor er det også vigtigt at få beskrevet, hvad der er sket. Man bliver noget utroværdig, når man først får det beskrevet lang tid efter.

Der har været afholdt i alt otte kurser med deltagelse af sammenlagt 45 arbejdsmiljørepræsentanter. Blik- og Rørarbejderforbundet havde håbet på flere deltagere. 

- Der er stor travlhed på arbejdspladserne, men der bør altid være tid til at drøfte arbejdsmiljø og tage disse kurser, mener Søren Schytte. Næste kursusrække forventes at blive i oktober og november 2018.

Det siger deltagerne 
- Det er jo tre år siden, jeg var på uddannelse, så det er godt at få det ridset op. Jeg vil gerne skabe en struktur omkring arbejdsmiljø i firmaet. Det har vi aldrig brugt tid på. Det er også godt at vide mere om f.eks. asbest og kisel, for det er altså vores helbred, vi render og leger med. Kenneth Lemming, arbejdsmiljø- repræsentant hos Bent E. Andersen A/S   

- Jeg er med for at blive ajourført. Jeg var f.eks. ikke klar over, at arbejdsmiljøet for kontorpigerne også var en del af mit arbejde som arbejdsmiljørepræsentant. Vi har mange problemer med asbest, og der er ikke nogen af os, der kan genkende, om det er asbest, så vi nægter at røre ved det. Man skal råbe op. Personlige værnemidler er jeg f.eks. også nødt til at informere mere om. Thomas Lorentsen, arbejdsmiljørepræsentant hos Ib Andersen A/S   

- Det er godt at få ens viden opdateret. Jeg synes, mine kolleger er gode til at komme til mig og påpege fejl og mangler ved arbejdsmiljøet. Men jeg skal jo stadig sige til dem, at de f.eks. skal lade være med at løfte for meget og hellere sætte flere folk på opgaven med f.eks. at bære et toilet op på 9. sal. Vi skal  arbejde, til vi bliver meget ældre, og vi kan jo ikke så godt køre rundt med værktøjskassen på en rollator. Martin Trans, arbejdsmiljørepræsentant hos VVS-installatør Ejner Pedersen.

Kir