Top menu

Pension: Arbejdsmarkedspensioner fejrer 25 års jubilæum

Dato: 12/12-2017
Tags: Pension
1226

Det er nu 25 år siden, at de første indbetalinger fra medlemmerne gik ind på pensionsopsparingerne i Industriens Pension og PensionDanmark. Skepsis i begyndelsen er blevet afløst af stor opbakning og tilfredshed med pensionsordningerne.

Forventningerne til pensionisttilværelsen er steget i løbet af de seneste generationer, og de færreste er i dag i tvivl om, at det kræver betydelig opsparing, hvis livremmen ikke skal spændes markant ind. 

Netop ønsket om at sikre danske pensionister en tilværelse med en fornuftig levestandard var tanken bag en af mest overvældende – og måske også mest oversete – succes’er herhjemme de seneste 25 år: Udbygningen af de danske arbejdsmarkedspensioner.

Efter en række fremsynede overenskomstaftaler i starthalvfemserne stod det nemlig klart, at ansatte på hele LO/DA-området ville få arbejdsmarkedspensioner. Det var en forbedring med meget vidtrækkende konsekvenser, og det var grundlaget for udbygningen af det pensionssystem, der i dag af mange bliver betegnet som verdens bedste.

Stor betydning for den enkelte
Den 1. januar 1993 begyndte medlemmerne af Industriens Pension og PensionDanmarks forløbere, B&A Pension, HTS Pension og B&T Pension, at indbetale til de nye ordninger. Medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet har deres pensionsordninger i netop Industriens Pension og PensionDanmark, og de to selskaber bliver i dag ofte fremhævet i både ind- og udland som eksempler på arbejdsmarkedspensionernes overvældende succes.

- Med overenskomsterne dengang lagde arbejdsmarkedets parter grundstenen for det pensionssystem, der i dag bliver kaldt verdens bedste af eksperter fra ind- og udland. Det var i de år, at pensionssystemet blev fremtidssikret. Betydningen for både den enkelte lønmodtager og hele samfundet har været enorm, siger Laila Mortensen, adm. direktør i Industriens Pension.

Skal lede længe efter skeptikere
Før 1992 var pensionsordninger forbeholdt offentligt ansatte og funktionærer, men det ændrede sig med arbejdsmarkedspensionerne fra starthalvfemserne. I begyndelsen var mange skeptiske, men i dag skal man lede længe efter skeptikere blandt de mange medlemmer, der nyder godt af opsparingen og de forsikringer, der følger med.

- Det er den største socialpolitiske reform i de sidste 50 år, og med arbejdsmarkedspensionerne har arbejdsmarkedets parter sikret den brede gruppe af lønmodtagere en økonomisk tryg alderdom. Det betyder, at vi i Danmark ikke har store grupper af fattige ældre. Alle medlemmer kan se frem til en god indkomst og en værdig afgang fra arbejdsmarkedet, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Overenskomstparterne bag både PensionDanmark og Industriens Pension har løbende udbygget ordningerne, og siden de første pensionsordninger blev etableret, er indbetalingen til pensionen vokset støt fra ca. 0,9 procent af lønnen i 1993 til typisk 12 procent i dag. Arbejdsgiveren betaler to tredjedele og lønmodtageren en tredjedel. 

I dag viser mange målinger fra bl.a. Loyalty Group, FinansWatch og Wilke, at de to selskaber har nogle af branchens absolut mest tilfredse medlemmer. Samtidig viste en opgørelse fra erhvervsmediet InsideBusiness for nylig, at de to selskaber har branchens laveste administrationsomkostninger.