Top menu

Arbejdstilsynets nye metoder afslører sjusk i stor stil

Dato: 24/01-2018
1246

Arbejdstilsynet har som forsøg indført en ny metode med uanmeldte besøg og tjek af alle virksomheder på byggepladsen. Det har ført til mange flere afsløringer af sjusk end tidligere. Blik- og Rørarbejderforbundet hilser den nye metode velkommen. Beskæftigelsesministeren vil nu gøre det permanent og ærgrer sig over, at det ikke er indført tidligere.

Tidligere har Arbejdstilsynet udset sig bestemte virksomheder og varslet virksomheden om deres besøg på byggepladsen. Men som et forsøg afprøver Arbejdstilsynet lige nu en ny metode med at besøge byggepladser uden varsling, hvor de tjekker alle virksomheder på byggepladsen i stedet for kun én udvalgt. Det resulterede i, at 43 procent af de 354 virksomheder, som fik besøg i november 2017, blev noteret for miljøproblemer. 

Det viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet. Med den gamle metode var det kun 13 procent af virksomhederne, som fik anmærkninger. 

- Vi hilser den nye metode velkommen. Tidligere med de risikobaserede tilsyn, så kiggede Arbejdstilsynet kun én virksomhed efter i sømmene, som de i forvejen havde i kikkerten. Andre virksomheder på byggepladsen kunne sige, nu har Arbejdstilsynet været her, så er det hele nok i orden. Men vi ser alt for mange steder, hvor det netop ikke er i orden. Man mangler simpelthen, at planlægge opgaverne ude på byggepladserne. Vores medlemmer udsættes for f.eks. tunge løft, kemi og asbest, siger Søren Schytte, som er forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet og formand for arbejdsmiljøudvalget Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT).   

For dumt tidligere 
Forsøgsordningen med helheds-byggeplads-tilsyn kører i første omgang i et halvt år, men ministeren er allerede klar til at gøre ordningen permanent, siger han til Ugebrevet A4. 

- Nu får vi rettet op på tidligere tiders fordummende tilsynsindsats, hvor meget var spild af tid og ressourcer. Den første tid med det nye tilsyn har vist, at det på denne måde kan lade sig gøre at komme ud og finde arbejdsmiljøproblemerne, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han ærgrer sig også over, at man ikke tidligere har fuldt op på Arbejdstilsynets indsats.   

Der skal mere tilsyn til 
Søren Schytte er glad for ministerens udmelding, men der er stadig langt igen til at undgå, at der sjuskes med arbejdsmiljøet, understreger han. 

- Vi får mere tilsyn for de samme penge med den her metode. Det er jeg glad for, men det ændrer ikke på, at bevillingerne til Arbejdstilsynet er alt for lave. Der er et kæmpe udækket behov for flere tilsyn, bedre opfølgning og hårdere konsekvenser, når virksomhederne ikke overholder reglerne. Det er det, der virker, fastslår Søren Schytte.