Top menu

Formanden har ordet: En værdig alderdom

Formanden har ordet
Dato: 27/09-2020
1854
Værdig alderdom

De politiske forhandlinger om retten til en værdig tilbagetrækning nærmer sig en afslutning. I denne uge har regeringen indkaldt SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti til fælles forhandlinger. Forhandlinger, som gerne skulle føre til en aftale, inden Folketinget åbner den 6. oktober.

Vi har i Alliancen for en værdig tilbagetrækning stået ude foran Beskæftigelsesministeriet, når forhandlerne er mødt op. Det har vi gjort for at minde dem om, at de politiske drøftelser, der foregår inde i ministeriet, har store konsekvenser for de mennesker, der har et langt og hårdt arbejdsliv. Den aftale, politikerne arbejder på at nå frem til, kan sikre, at en VVS’er, blikkenslager eller skorstensfejer, som har arbejdet siden 16-årsalderen, kan få lov til at gå på pension et par år tidligere. Det er år, som kan bruges sammen med ægtefællen, børnebørnene og vennerne. Gode år, som kan sætte et værdigt punktum på et godt – men også langt og hårdt – arbejdsliv. Det er den virkelighed, vi forsøger at minde politikerne om, når vi stiller os op foran ministeriet, holder møder på Christiansborg eller trykker annoncer i de store aviser.

Og der er mange, som godt kunne tåle at blive konfronteret med den virkelighed, som indfinder sig ude i landet – på byggepladserne, i servicebilerne og på tagene. I denne uge har de borgerlige og liberale aviser fortsat deres smædekampagne mod regeringens pensionsudspil. De har blandt andet givet spalteplads til Dansk Arbejdsgiverforening, som med en ny analyse prøver at så tvivl om, hvorvidt et langt arbejdsliv egentlig slider mere på kroppen, fordi dem med et langt arbejdsliv angiveligt ikke har flere sygedage. En analyse, som først og fremmest ikke medregner lønmodtagere i virksomheder med under 10 ansatte – det vil sige en stor del af medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet og mange andre håndværkerforbund. Desuden tager DA’s analyse heller ikke højde for, at antal sygedage ikke nødvendigvis afgør, om man er slidt eller ej. Og når 7 ud af 10 medlemmer af Blik og Rør fortæller, at de har taget smertestillende medicin de sidste tre måneder for at passe sit arbejde og netop ikke sygemelde sig, så bekræfter det mig i, at der skal findes en ordning for dem og andre lønmodtagere med lange og hårde arbejdsliv.

Ny formand for Blik og Rør Ungdom

Her i weekenden har Blik og Rør Ungdom holdt deres årsmøde. Et årsmøde, som blev noget anderledes end forventet, da det på grund af corona måtte afholdes virtuelt. Men på trods af de nye omstændigheder blev der valgt en ny formand og et nyt landsudvalg. Herfra skal der lyde en stor tak for indsatsen til den afgående formand, Casper Andreas Steppat. Dernæst skal der lyde et stort tillykke med formandsposten til Kasper Jørgensen og til alle, der er blevet valgt til landsudvalget. I står over for en usikker fremtid, hvor corona udfordrer både jeres uddannelser, jeres fritid og det fællesskab, I plejer at mødes om. Men jeg er helt tryg ved, at I kan holde fast i optimismen og sørge for, at I og resten af Blik og Rør Ungdom kommer ud af coronakrisen med et endnu stærkere sammenhold end før.