Top menu

Tale til 1. maj 2021

Formanden har ordet
Dato: 01/05-2021
2141

1. maj tale af forbundsformand, Henrik W. Petersen

Se eller læs Henrik W. Petersens 1. maj tale her.
Dette indhold vises kun hvis du har sagt ja til marketing cookies.
Venligst  accepter marketing cookies  for at se Henrik W. Petersens 1. Maj tale.

 

Gode kollegaer, kammerater, kampfæller.

Endnu et år er gået. Og endnu en gang mødes vi her bag skærmen den 1. maj til arbejdernes internationale kampdag.

Da vi stod her sidste år var det en historisk 1. maj. Det var det blandt andet fordi det var 130 år siden den første markering af 1. maj. Men det var i lige så høj grad en historisk dag fordi vi for første gang siden 2. Verdenskrig ikke kunne være sammen og fejre dagen med hinanden.

Meget er sket siden da. På blot et år er det som om, at krise, undtagelsestilstand og uvished om hvordan livet ser ud selv bare den næste måned frem, er blevet en del af vores hverdag.

Jeg havde virkelig håbet på at kunne komme ud i landet i år og fejre denne kamp- og festdag sammen med jer.

Det blev desværre ikke muligt – og endnu en gang må vi selv hver især sørge for musikken, stemningen og de kolde fra kassen.

Men en tale fra formanden – det slipper I ikke for.

 

Der er nok at tage fat på, for I – medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet – I har været på arbejde igennem hele coronakrisen.

Uanset om jeres arbejdsdag er startet i skurvognen, servicebilen eller oppe på tagene, så er I mødt op hver dag og har gjort en forskel for Danmark.

Vi er nået langt med teknologien, men vi er trods alt ikke kommet dertil endnu, hvor man kan skifte et armatur, installere en varmepumpe eller rense en skorsten over Zoom.

Det tror jeg heller ikke kommer til at ske lige foreløbig, for det arbejde, som I laver, det er ikke noget, hvem som helst kan gøre. Det er håndværk, som kræver, at man har både hænder og hoved skruet godt på.

Det er hårdt – og nogle gange også beskidt – arbejde, men det er også et fag, hvor man direkte er med til at gøre en forskel for samfundet, sine medborgere og ikke mindst for klimaet.

Og det er et fag med fremtid i. For når den grønne omstilling skal føres ud i livet, så er det dig og dine kollegaer, der bliver sat på opgaven.

Derfor kæmper vi i Blik og Rør en benhård kamp for at sørge for, at der er flere, der får øjnene op for, hvor mange muligheder der er i vores fag.

Og vi kæmper for, at politikerne får øjnene op for, at I – med jeres faglighed og ekspertviden om vand, varme og indeklima – kan gøre vores bygninger grønnere og sundere. Hvis altså der bliver investeret penge i det.

Det er derfor, at vi frem mod kommunalvalget i november arbejder for at sætte indeklimaet på dagsordenen. For jer, for faget og for vores fælles fremtid.

 

Men samtidig med at vi kigger frem mod nye, grønne horisonter, så er vi også nødt til at tage et kig tilbage på fortidens synder.

For selvom der i dag er skrappe krav til de materialer, vi bruger, så har det desværre ikke altid været sådan.

For mange danskere er asbest gået i glemmebogen. Gemt væk som et dårligt minde fra 80’erne – på niveau med neonfarver og permanentet hår.

Men for os i bygge- og installationsbranchen der er vi desværre alt for bekendt med alvoren ved asbest.

Alt for tit hører jeg om kollegaer, folk på min alder – og desværre endda yngre – der får deres fremtid revet væk, fordi de for mange år siden har passet deres arbejde og arbejdet et sted, hvor der var asbest.

Og alt for tit hører jeg om kollegaer, der stadig – den dag i dag – bliver udsat for asbest!

Vi kan ikke gå tilbage i tiden og ændre på fortiden. Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, at et byggemateriale, der blev forbudt i 80’erne, stadig skal være en risiko for håndværkere, der går på arbejde i 2021.

Hvert år dør omkring 300 danskere af sygdomme, som skyldes asbest. Det er flere, end der dør i trafikken.

For mens man fra politisk hold har gjort en masse for at få antallet af trafikdræbte ned, så kan man ikke sige det samme, når det kommer til asbest.

Der er ikke tid til mere udenomssnak. I Blik og Rør vil vi have politisk handling NU, så der ikke er flere kollegaer, der om 15-20 år får livet og fremtiden revet væk.

 

Vi arbejder for et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø, så mange flere kollegaer kan nå deres alderdom og læne sig tilbage efter et godt og langt arbejdsliv.

Derfor skal vi selvfølgelig også arbejde for, at der er et godt og trygt sikkerhedsnet på den anden side af arbejdsmarkedet.

Jeg er derfor rigtig glad for, at det i 2020 lykkedes at få indført en ret til tidlig pension for dem, som har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Langt størstedelen af jer medlemmer, I er startet på arbejdsmarkedet, før I fyldte 18 år. Og derfor vil mange af jer få glæde af den nye ordning.

Det handler ikke om almisse, og at nogen nasser på fællesskabet, som de borgerlige partier og aviser forsøgte at gøre det til.

Nej, det handler om retfærdighed og om en ret til – efter et langt og hårdt arbejdsliv – at kunne trække sig værdigt tilbage og nyde nogle gode år, før man er slidt helt ned.

Selv kan jeg nok ikke læne mig helt tilbage endnu. For der er stadig en kæmpe indsats forude i at forebygge nedslidning og sikre et endnu bedre arbejdsmiljø for jer kollegaer.

Men på en dag som i dag, der er jeg sgu stolt over, at vi har sikret en ny ret.

En ret, som forhåbentlig kan gøre, at vores ældre kollegaer kan nyde et par år mere med familien og børnebørnene – i stedet for at skulle slutte arbejdslivet af i en sygeseng.

 

Gode kollegaer, kammerater og kampfæller

Vi ved ikke med sikkerhed, hvad fremtiden bringer.

Men én ting er sikkert: I Blik og Rør er vi stærke sammen – også når vi er hver for sig.

Jeg ønsker jer en fortsat god 1. maj.