Top menu

Blik og Rør tager ansvar i Filippinerne

Dato: 27/06-2014
671

Takket være solidaritetsstøtte fra Danmark får fattige filippinere en VVS-uddannelse. Blik og Rør har skudt 65.000 kroner i uddannelsen, der nu også er blevet officielt anerkendt. Næste skridt er, at danske lærlinge eller svende kan komme ud som lærere, siger Max Meyer, der netop har besøgt VVS-skolen på Filippinerne.

Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
 
En solidaritetsstøtte på 65.000 kroner fra Blik og Rør betyder, at indtil videre 80 mænd og kvinder i Filippinerne har fået papir på, at de er udlært i blikkenslagerarbejde. Dermed kan de rykke et stykke væk fra den fattigdom, der præger det filippinske samfund. 
 
Og for nylig blev uddannelsen officielt anerkendt af de filippinske uddannelses-myndigheder. Det betyder, at elevernes certifikater nu er helt på linje med de statslige skolers certifikater. Og det giver skolens elever endnu bedre jobmuligheder både i Filippinerne og i udlandet. 
 
Det er den filippinske fagforening for bygningsarbejdere, ACIW, der i partnerskab med Ulandssekretariatet har etableret en VVS-skole i byen Davao på landets næststørste ø Mindanao. Finansieringen til opbygningen og udstyret til skolen er kommet fra donationen fra Blik og Rør og en tilsvarende fra Dansk Metal. 
 
Fortsætter støtten
Forbundsformand Max Meyer har netop besøgt projektet i Filippinerne. Han er stolt over, at fagforeningen har bidraget til træningscentret. Og han er klar til at udbygge støtten til de filippinske arbejdere. 
 
Det kan ske dels ved en fortsat solidaritetsstøtte til projektet, og dels ved en model, hvor danske lærlinge eller nyuddannede svende tilbydes et tremåneders ophold i Filippinerne for at arbejde som lærere på blikkenslagerskolen.
 
Vi har et ansvar
- Det var en god og rigtig beslutning at støtte VVS-skolen i Filippinerne, siger han. 
 
- Som fagforening i et rigt land har vi et ansvar i den tredje verden. Og så er støtten også en form for selvhjælp.
 
Max Meyer mener nemlig, at uddannelsen kan bidrage til at løfte lønniveauet og sikre et bedre arbejdsmiljø i Filippinerne. Dermed får den filippinske bygningshåndværker mulighed for at forsørge sig selv og sin familie og få et godt liv.
 
- Det er den bedste måde, vi på lang sigt kan sikre danske arbejdspladser, siger Max Meyer. 
 
- Verden bliver mere og mere åben, og måske kommer der på et tidspunkt filippinske bygningshåndværkere til Danmark. Så er det vigtigt, at deres lønniveau derude er løftet, så de ikke kommer for at dumpe vores lønninger, men for at lære noget og være en del af det danske arbejdsmarked.
 
Beskedne rammer
VVS-skolen ligger i et nybygget toetagers hus på en støvet vej i byen Davao blandt blik- og bræddeskure. Undervisningslokalet er mindre end en uddannelsesboks til en enkelt lærling, som kendes fra danske tekniske skoler. Og hvor man i Danmark har sit eget værktøjssæt, så er der et enkelt sæt til deling i Filippinerne, fortæller Max Meyer. 
 
I Filippinerne er der omkring 1,8 millioner ufaglærte bygningsarbejdere. De kan kun drømme om at opnå en faglig uddannelse på en at statens skoler, for her koster eksempelvis en VVS-uddannelse det, der svarer til 1.000 danske kroner. 
 
Med den dansk-støttede ACIW-skole får fattige arbejdere mulighed for at få den eftertragtede uddannelse, de ellers aldrig havde fået. For uddannelsen er gratis. Det eneste krav er, at man er medlem af fagforeningen. 
 
Arbejdsgiverne med på støtte
Den danske delegation i Filippinerne, som Max Meyer var en del af, bestod af repræsentanter for Blik og Rør, Dansk Metal og arbejdsgiverne i DS Håndværk & Industri.
 
Direktør i DS Jani Lykke Methmann er positivt overrasket over mulighederne i Filippinerne og glad for den loyalitet, hun mødte hos de filippinske arbejdere. Og arbejdsgiverne vil gerne sammen med Blik og Rør være med til at udarbejde et projekt, så danske lærlinge eller nyudlærte svende kan komme til skolen i Davao som lærere. 
 
- Det vil vi rigtig gerne være med til at arbejde videre med, siger Jani Lykke Methmann.
 
- Vi vil gerne være med til at højne prestigen i erhvervsuddannelserne og demonstrere, at der også er muligheder for at komme ud i verden, når man tager en erhvervsuddannelse, siger hun.
 
På skolen i Davao er man meget interesserede i de danske tanker om lærlinge-lærere. En fortsat dansk fagforeningsstøtte til VVS-uddannelsen kan gøre det muligt at etablere et mobilt træningscenter. Dermed kunne skolen dække et større geografisk område og på den måde give endnu flere muligheden for at få en uddannelse.