Top menu

Finansloven rammer arbejdsmiljøet hårdt

Dato: 25/11-2015
896

125 medarbejdere i Arbejdstilsynet får en fyreseddel, og ID-kortet på byggepladserne er droppet. Kritikere peger på, at Finanslovsaftalen vil lette livet for plattenslagere og øge risikoen for arbejdsulykker.

Mens mange boligejere, bilkøbere og erhvervslivet kan glæde sig over kontante gaver i regeringens finanslov, svækkes arbejdsmiljøet og indsatsen mod social dumping. Helt konkret vil finanslovsaftalen føre til 125 færre medarbejdere i Arbejdstilsynet. Det svarer til, at hver sjette medarbejder kan se frem til at få en fyreseddel. De første fyresedler er allerede udstedt.
 
- Det kommer blandt andet til at gå ud over kontrolbesøg på store byggepladser, for der er ikke penge i grundbevillingen til at køre ud på byggepladser og kigge på bygherrens pligter. Risikoen for, at der kommer flere arbejdsulykker i byggeriet, er meget stor”, siger Flemming Overby, der er tillidsrepræsentant i Arbejdstilsynets Center Øst, til Avisen.dk. 
 
Håndsrækning til de useriøse 
Den bekymring deler Søren Schytte fra Blik- og Rørarbejderforbundet, som også er formand for BATs arbejdsmiljøudvalg. 
 
- Vi kan se af ulykkesstatistikkerne og af antallet af påbud til byggeriet, at der er et stort behov for tilsyn med branchen. Nedskæringerne er en håndsrækning til branchens useriøse firmaer. Regeringen skylder os en forklaring på, hvordan man forestiller sig, at antallet af alvorlige ulykker kan reduceres med en fjerdedel inden 2020, sådan som det er målsætningen, siger han. 
 
I forhold til regeringens oprindelige finanslovsforslag er der dog rent faktisk skruet en anelse ned for besparelsen. Det skyldes, at der er lavet en særpulje til en kontrolindsats på arbejdsmarkedet, som redder 15 arbejdspladser i Arbejdstilsynet.
 
Men med finanslovsaftalen vil der blive brugt 80 millioner kroner mindre på arbejdsmiljøet, end den tidligere regering havde aftalt med Enhedslisten og SF, lyder kritikken fra LO's formand, Lizette Risgaard.
 
- Det kommer helt utvetydigt til at forringe Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe usundt og farligt arbejdsmiljø ud på arbejdspladserne. Det vil især ramme tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø og byggeriet. Det er dybt kritisabelt, da vi fremover skal holde langt længere på arbejdsmarkedet, siger Lizette Risgaard.
 
Ingen ID-kort på byggepladser
Foruden nedskæringerne i Arbejdstilsynet har partierne i blå blok også valgt at droppe det obligatoriske ID-kort på landets byggepladser.
 
Aftalen om at indføre et obligatorisk ID-kort for medarbejdere på byggepladserne blev lavet af partierne i rød blok tilbage i juni sidste år. Det skulle være et nyt våben i kampen mod social dumping, som kunne give bedre mulighed for at holde øje med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft og kontrollere arbejdsmiljøet.
 
Men den tidligere SR-regering løb ind i problemer med at få aftalen omsat til virkelighed før sommerferien, og nu har partierne i blå blok altså valgt helt at droppe det.
 
- Det er da voldsomt skuffende, at det ikke bliver til noget, men samtidig er det ikke overraskende. Vi har ikke haft ambitioner om, at den her regering ville indføre et ID-kort. Vores optimisme har selvfølgelig en grænse, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet.