Top menu

LØN: Beskeden lønfremgang på VVS-området

Dato: 04/01-2016
928

Trods travlhed og god beskæftigelse i VVS-branchen er den gennemsnitlige timeløn for VVS’ere blot steget med 2,06 kroner i timen det seneste år.

Finanskrisen er for længst afblæst, og der er igen fuld aktivitet i den danske byggebranche. Ledigheden er i bund, og flere steder i landet meldes der om mangel på kvalificeret arbejdskraft. Alligevel har den øgede beskæftigelse endnu ikke smittet af på lønudviklingen i VVS-branchen.
 
Den gennemsnitlige timeløn for VVS’ere over hele landet er nu på 186,82kroner. Det viser Blik- og Rørarbejderforbundets lønstatistik, som er baseret på svar fra 2.762 timelønnede VVS-svende i oktober og november. 
 
I forhold til året før er timelønnen på VVS-området blot steget 2,06 kroner, hvilket svarer til en lønfremgang på 1,1 procent. Og da prisudviklingen i samme periode er steget med knap 0,5 procent, giver det en reallønsfremgang på beskedne 0,6 procent.
 
Efterslæb fra finanskrisen
Tidligere beregninger af lønudviklingen i VVS-branchen viser, at finanskrisen var en bekostelig affære for landets VVS’ere. 
 
I årene fra 2009 og frem til 2012 oplevede de timelønnede VVS’ere en reallønstilbagegang på knap 6,5 procent. Siden er noget af det tabte indhentet igen, og over de senest tre år har VVS’erne således oplevet en samlet reallønsfremgang på 2,6 procent. 
 
Dermed halter VVS’ernes timeløn stadig rundt med et efterslæb fra årene efter finanskrisen, og det selv om aktivitetsniveauet i branchen lige nu er tårnhøjt. 
 
Top og bund i Jylland
Beregningerne i de indsamlede lønoplysninger viser, at de timelønnedes lønudvikling ikke er ligelig fordelt i alle dele af landet. 
 
Vest for Storebælt er der stor aktivitet i både Aarhus og Aalborg, og det har smittet positivt af på lønudviklingen i både Nord- og Østjylland. I de to områder har de timelønnede oplevet den største fremgang det seneste år. 
 
I Nordjylland er den gennemsnitlige timeløn således steget med 2,7 procent, mens svendene i Østjylland halter lige efter med 2,5 procent. Øst for Storebælt er det de nordsjællandske svende, som med en lønfremgang på 2,3 procent løber med den tredjehøjeste lønfremgang.
 
For svendene i den øvrige del af landet, ligger lønfremgangen tæt på landsgennemsnit, men dog med undtagelser i København og Vestjylland. Således har de timelønnede svende i København oplevet en tilbagegang på 0,1 procent, men de overgår klart af svendene i Vestjylland, som skraber bunden med en tilbagegang på hele 1,4 procent.
 
Løn forhandles lokalt
Det er ved de lokale forhandlinger i virksomhederne, at lønnen på minimallønsområdet forhandles. Med det nuværende aktivitetsniveau i byggeriet, bør der i 2016 være plads til fremgang på timelønsområdet.