Top menu

Arbejdstilsynet i aktion for bedre sikkerhed på byggepladser

Dato: 28/04-2016
977

111 gange måtte Arbejdstilsynet gribe ind med strakspåbud eller forbud, da tilsynet senest aflagde 71 byggepladser besøg som led i en landsdækkende aktion for bedre sikkerhed i byggeriet. Ved aktionen blev der besøgt større nybyggerier og renoveringsopgaver.

Baggrunden for aktionen er, at der desværre fortsat udføres for meget farligt arbejde i byggeriet, og at der årligt sker omkring 1000 alvorlige ulykker i branchen.
 
På aktionen var der bl.a. fokus på nedstyrtningsfare og risiko for fald og snublen, som traditionelt fører til mange alvorlige ulykker i byggeriet. Navnlig var der mange steder, hvor de ansatte ikke var sikret ordentligt mod at falde ned fra højden. Ikke mindre end 45 gange måtte Arbejdstilsynet udstede strakspåbud eller forbud på grund af nedstyrtningsfare for de ansatte.
 
Arbejdstilsynet havde i forbindelse med aktionen desuden fokus på fælles foranstaltninger og bygherres pligter. I ni tilfælde udløste det strakspåbud, fordi sikkerheden på byggepladsen ikke var koordineret godt nok. 
 
Fakta om aktionen
Arbejdstilsynet gennemførte tirsdag en landsdækkende tilsynsaktion på større byggepladser. Ved aktionen var der særligt fokus på ulykkesfarer og andre farlige arbejdsmiljøproblemer, fx asbeststøv.  Der blev navnlig kigget efter de risici, der er årsag til flest alvorlige ulykker med langt sygefravær på mere end tre uger. Det drejer sig om:
 
  • Nedstyrtningsfare fra tage, bygninger, stilladser mv. - I perioden 2010 – 2014 har bygge- og anlægsvirksomhederne anmeldt næsten 1200 alvorlige arbejdsulykker ved lodret fald/nedstyrtning.
  • Fare for fald og snublen i samme niveau fx på grund af rod, huller, glat underlag mv. – I perioden 2010 – 2014 har bygge- og anlægsvirksomhederne anmeldt omkring 1000 alvorlige arbejdsulykker ved fald og snublen i samme niveau.
  • Fare for akut tilskadekomst ved løft og bæring af tunge byggematerialer, maskiner mv. - I perioden 2010 – 2014 har bygge- og anlægsvirksomhederne anmeldt over 400 alvorlige arbejdsulykker i forbindelse med løft og bæring.