Top menu

VVS-virksomheder ansætter færre lærlinge

Dato: 12/10-2017
1194

Nye tal viser, at der er indgået 10 procent færre uddannelsesaftaler på VVS-området i 2017 end sidste år.

Det er jo vores egen fremtid, vi spiller med, siger Kent Nielsen, som er lærlingeansvarlig hos VVS Søberg, hvor de har 15 lærlinge – og 189 medarbejdere i alt. Her har de tænkt sig at tage en del af ansvaret og øge antallet af lærlinge over de næste år.

- Vi ser det som en forretning i forretningen og som en god investering. De enkelte virksomheder skal gøre noget, men vi skal også arbejde sammen i hele branchen om det her. Ellers kommer der arbejdskraft fra udlandet, siger Kent Nielsen.

Det kan nå at blive bedre
I 2016 blev der over hele landet indgået 785 uddannelsesaftaler på VVS-området, men nye tal viser, at der er sket et fald på 10 procent i antallet af nye uddannelsesaftaler på VVS-området fra januar til august i år sammenlignet med samme periode sidste år.

Meldingen fra el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat EVU er dog, at det kan være, at det ser pænere ud ved årets udgang, da der er startet flere elever på grundforløbet denne sommer i forhold til sidste år. Hvis de underskriver uddannelsesaftaler inden årsskiftet, så vil vi nå tættere på 2017-niveauet, men branchen råber på, at der skal komme endnu flere.

Der skal gøres mere
I foråret 2016 kørte første runde af kampagnen "fremtidens klimahelt". Men der skal gøres mere for at få unge til at søge faget.

- VVS-faget er et attraktivt fag, og det skal vi vise kommende lærlinge. Men det kræver, at vi kan fortælle de unge, at der er lærepladser nok, som har en ordentlig kvalitet. Når de unge starter i faget, skal de ikke bare have stukket en værktøjskasse i hånden og sendes afsted. Der skal hele tiden arbejdes på at udvikle og motivere de unge til at blive dygtigere. Der skal være en forventningsafstemning mellem firmaet og lærlingen om de uddannelsesmål, der skal opnås, siger forbundssekretær og uddannelsesansvarlig i Blik- og Rørarbejderforbundet Kim Fusager Balle.

Som støtte til dette arbejdes der på noget nyt informationsmateriale til lærlinge og virksomheder, som viser, hvad lærlingene skal lære hvornår.

En bred uddannelse
- Jeg tror sagtens, at vi kan tiltrække flere lærlinge. Virksomhederne skal sørge for at fortælle, hvad man skal lave. Det er jo en bred uddannelse, og man har mange muligheder også for videreuddannelse. Der er stadig mange, der tror, at man bare skal skifte toiletter. Det er selvfølgelig en del af det, men det er en lille del. Jeg tror, at jeg har skiftet tre toiletter på et år, siger Oskar Vinther, som er lærling hos VVS Søberg,

Han var for nylig med til at præsentere faget til en håndværkerdag i Kolding, hvor 9. klasserene prøvede bl.a. VVS- og blikkenslagerfaget. I VVS Søberg har de planer om et nyt tiltag ”VVS´er for en dag” i København, Aarhus og Hammelev for at gøre reklame for faget.