Top menu

Karsten Hønge melder sig ind i kampen mod asbest

Dato: 18/05-2018
1296

SF´s politiske ordfører Karsten Hønge har flere gange været udsat for asbest i sin tid som tømrer. Nu er han gået ind i en sag, som Blik- og Rørarbejderforbundet har meldt til politiet. Fire medlemmer har været udsat for asbest, selvom deres firma var informeret om risikoen. Justitsministerens første svar om sagen er for tyndt, mener han.

Karsten Hønges ansigtsudtryk skifter på et millisekund til gravalvorligt, da fagbladet Blik & Rør spørger ham, om han selv har mødt asbest i sit arbejde.

- Ja, det har jeg, og det er jeg sgu træt af at tænke på. Vi skar bare i f.eks. de her eternitplader. Og mit hår var fuldstændig støvet til. Det ærgrer mig, at jeg ikke sagde fra, fortæller medlem af Folketinget og politisk ordfører for SF Karsten Hønge.

Han har tidligere arbejdet som tømrer, og dengang var han også både fagligt og politisk aktiv.

- Vi vidste jo godt, at det var noget lort. For der var noget debat om, hvor meget asbest, der måtte være i de enkelte plader. Det undrer mig, at vi ikke sagde fra. Men jeg tror bare, at jeg har tænkt, at det skulle overstås. Sidenhen har jeg

holdt møder med mig selv om, hvad det var jeg gik med til dengang. Jeg kan ikke lade være med at tænke, om jeg fejler noget i dag, siger Karsten Hønge. Senere var der en situation, hvor han skulle fjerne nogle asbestplader efter en brand. Her fik han sagt fra.

- Min mester ”ej, kan det nu passe”, og så spurgte han, hvad jeg mente, der skulle gøres. På det tidspunkt havde jeg bestemt mig for, at jeg ikke ville arbejde med asbest igen.

Asbest skal tages mere alvorligt
Asbest har været forbudt i mange år, men som VVS´er støder man på det i gamle byggematerialer. Bygherren, den rådgivende eller arbejdsgiveren skal have foretaget en vurdering af risikoen for at møde asbest, inden arbejdet sættes i gang på bygninger fra før den tid. Men det sker alt for sjældent, erfarer Blik -og Rørarbejderforbundet, og Karsten Hønge bakker forbundet op i, at det her skal tages meget mere alvorligt.

- Det går ikke, at det er den enkelte, der står alene i en kælder ved varmtvandsbeholderen og skal sige fra. Det her er et samfundsansvar, siger Karsten Hønge, som har valgt at gå ind i sagen, hvor fire medlemmer har været udsat for asbest, selvom deres firma var informeret om risikoen på forhånd.

Blik- og Rørarbejderforbundet har politianmeldt firmaet, men efterforskningen hos politiet står i stampe. Karsten Hønge har via Retsudvalget sendt et spørgsmål til justitsministeren om sagen. I svaret fra ministeren lyder det, at sagen indgår i en videre "prioritering i forhold til andre efterforskningsopgaver", og det svar er for tyndt. Karsten Hønge vil følge op på det.

Det handler også om Arbejdstilsynet
Karsten Hønge presser samtidig på for, at Arbejdstilsynet får tilført flere ressourcer. Han er tilfreds med, at Arbejdstilsynet igen besøger virksomhederne uanmeldt, men der er stadig behov for yderligere ressourcer, mener han.

- Vi skal have et effektivt tilsyn, der kan følge op på sagerne. Når noget er så alvorligt som asbest, så skal Arbejdstilsynet kunne tage de skarpeste våben i brug.