Top menu

Solidaritet: Klar til afrejse

1427

Patrick Denbak og Jonathan Dybvad Nielsen har så godt som pakket kufferterne til Nepal. De skal ned og lære og lære fra sig i en by, der stadig er hårdt mærket efter jordskælvet. Mød dem her, og følg dem på rejsen

Eventyret venter på fire unge lærlingen inden for vvs og smed. De tager på en måneds ophold i Katmanda i Nepal her i foråret, hvor de skal prøve at arbejde med lokale kolleger inden for deres fag. Nepal er stadig ramt af omfattende skader på landets byggerier efter det omfattende jordskælv ramte landet i april og maj 2015.

Opbygning
Genopbygningen skrider langsomt frem, til dels fordi landet mangler faguddannede håndværkere. Det skyldes blandt andet, at mange af de uddannede håndværkere rejser til andre lande som Quatar for at arbejde, fordi lønningerne er højere.

Fire lærlinge
Blik og Rør sender i samarbejde med Dansk Metal og arbejdsgiverorganisationen Arbejdsgiverne fire lærlinge til Hovedstaden Kathmandu.
To multi-smede og to VVS’ere sendes afsted, og lærlingene fordeles på to byggepladser.

Certifikat
De to VVS-lærlinge skal hjælpe med til at færdiggøre Chaya Devi Complex, der er et næsten-færdigt byggeri et kvarters gang fra hotellet i Thamel-området, hvor de skal bo. Her skal de hjælpe med lave VVS i køkkener og restauranter.
Når opholdet er færdigt, får de udstedt et certifikat af Microtech M&E, er står bag byggeriet.

Følg turen
De fire lærlinge laver løbende dagbog fra deres tur, som du kan følge på de sociale medier. Her vil de lægge videoer, billeder og historier ud under hele opholdet.
Du kan følge det hele på facebook: https://www.facebook.com/solidaritetNepal/

Mød de to VVS-lærlinge:

Jonathan Dybvad Nielsen

Jonathan Dybvad Nielsen er 18 år og lærling på andet år hos Hovedgård og Omegns VVS. Han var på glatførekursus med firmabilen, da hans mester kom og spurgte, om han ikke kunne være interesseret i at komme en måned til Nepal.

− Det var fedt. Jeg sagde ja dagen efter, siger Jonathan Dybvad Nielsen.

Udfordringer ingen hindring
Jonathan Dybvad Nielsen er spejder til daglig og vant til lidt af hvert og kan lide at udfordre sig selv. Det er ikke kun det anderledes liv, han glæder sig til at opleve, men også det faglige.
− Det bliver også spændende at opleve, hvordan de laver VVS-arbejde. De har nok ikke samme moderne værktøjer som os. Der kan vi nok lære af de løsninger, de alligevel er i stand til at lave.
Måske kan jeg lære at tænke løsninger på en anden måde i dagligdagen bagefter, siger Jonathan Dybvad Nielsen.

Bjerge og ikke øl
Det er også spejderen inde i Jonathan Dybvad Nielsen, der skal være aktiv i fritiden, der ikke vil spilde tiden på tømmermænd og daseri.
− Weekenderne skal ikke gå op i øl. De skal bruges på at opleve Nepal. Jeg skal ud og stå ved foden af Mount Everest og se det bjerg. Måske kan vi også få råd til en af flyveturene over det fantastiske bjerg. Jeg tror, at vi får mange oplevelser med hjem fra både arbejdsdagen og fritiden på turen, siger Jonathan Dybvad Nielsen.
Det eneste Jonathan Dybvad Nielsen er bekymret for er det med sproget:
− Det engelske sprog bliver en udfordring for mig. Der regner jeg med at lære en del, siger han.

 

Patrick Denbak

Patrick Denbak på 18 år, der til hverdag er lærling på tredje år hos Breuning VVS, søgte selv om at komme med til Nepal, men havde ikke regnet med at blive valgt.
− Jeg elsker, når der sker noget nyt og spændende i hverdagen. Derfor søgte jeg om at komme med til Nepal, men jeg blev meget overrasket, da jeg blev valgt.

Længere væk end nogensinde
Selv om Patrick Denbak er en eventyrlysten ung mand, har han ikke været så langt væk før, og han glæder sig til at komme afsted.

− Kroatien er nok det længste, jeg har været væk fra Danmark indtil nu. Det bliver en vild god oplevelse at komme helt til Nepal.
Jeg er sikker på, at jeg kommer hjem med en masse spændende historier at fortælle venner og familie fra turen.

Spændt på mad og fag
Det er ikke kun at besøge et helt andet land, Patrick Denbak ser frem til at opleve, men også at se, hvordan hans håndværk udføres i en helt anden kultur.

− Det vvs-faglige bliver også en oplevelse. Jeg tænker, at de arbejder på et andet niveau end herhjemme.

Jeg vil gerne lære fra mig, men også lære ved dem, når vi er ude på byggepladserne, siger Patrick Denbak.
Der bliver også stillet tallerkener med helt nye retter foran ham på turen, til det siger Patrick Denbak:
− Maden bliver helt sikkert også en oplevelse. Jeg er heldigvis ikke kræsen, men man ved jo aldrig, hvad maven siger …