Top menu

Podcast: Tesfaye i kampen mod social dumping

Dato: 11/05-2019
1474

Valgkampen er i den grad skudt i gang landet over, og som ordfører for social dumping i Socialdemokratiet, mener Mattias Tesfaye, at man også skal have social dumping med i baghovedet, når man sætter sit kryds

− Nogle gange bliver jeg lidt træt af, at folk sidder og jamrer over at blive udkonkurreret af østeuropæiske virksomheder − og så samtidigt går ned og stemmer på blå partier. Tingene hænger sammen. Man kan ikke få i pose og sæk, og hvis man gerne vil have ordnede arbejdsforhold, så kræver det også nogle myndigheder, der ikke har fløjlshandsker på, når man skal håndtere østeuropæiske virksomheders ophold i Danmark, siger Mattias Tesfaye til Blik & Rør Podcast.

Klausuler
Mattias Tesfaye mener, at man skal sætte ind flere steder mod social dumping med blandt andet arbejds- og lærlingeklausuler, der skal reguleres til at dække endnu flere virksomheder. Især forpligtelsen med hensyn til lærlinge, mener Mattias Tesfaye er vigtig:

− Det har nemlig også noget med social dumping at gøre, for vi ved, at de virksomheder, der bliver godkendt til at have en lærling, de har svende, og svende er typisk fagforeningsmedlemmer, og firmaer, der har fagforeningsmedlemmer, har typisk også en overenskomst. På den måde hænger tingene sammen, siger han.

Kædeansvar
Mattias Tesfaye er klar i mælet med hensyn til kædeansvar. Han mener entydigt, at det skal være hovedentreprenørens ansvar at betale regningen for de fuskervirksomheder, de har haft hyret. Samtidigt fremhæver han forskellene i ansvaret fra politisk hold og fagforenings hold.

− Det er meget vigtigt at være meget præcis, når der er tale om kædeansvar, fordi det er fortsat fagforeningernes opgave at få indført kædeansvar på alle de steder, hvor overenskomsten bliver brudt. Jeg tror, det er meget vigtigt, at fagbevægelsen er meget skarpe her og holder tingene adskilt og ikke beder politikerne løse noget, der ikke har kunnet løses ved en overenskomstforhandling. Der, vi politikere kan blande os, det er der, hvor det ikke er overenskomsten, der er blevet brudt, men hvor det er loven, der er blevet brudt.

Kontrol
Kontrol er også en af de knapper, Mattias forklarer til Blik & Rør Podcast, at han synes, man skal dreje på. Han mener, der er blevet skåret alt for meget i kontrolinstanserne, og at det, der er blevet skåret fra, skal tilføres igen – og dertil endnu mere. Hvor meget vil han dog ikke lægge hovedet på blokken med.

Du kan høre hele interviewet om social dumping med Mattias Tesfaye her: