Top menu

Stigning i lønforsikringer presser den danske model

Dato: 05/08-2020
Tags: A-kasse
1741

Ny rapport viser stor stigning i antallet af lønforsikringer.

En ny rapport fra tænketanken Cevea viser, at antallet af lønforsikringer er næsten firdoblet de seneste 9 år. I 2020 skønnes op mod 370.000 danskere at have tegnet en lønforsikring. Det er en markant stigning siden 2006, hvor det kun gjorde sig gældende for omkring 82.000 danskere. Og hos forsikringsselskaberne forventer man, at udviklingen vil fortsætte de kommende år.

En af årsagerne til den stigende brug af lønforsikringer er ifølge Cevea-rapporten, at de seneste ti års udhuling af dagpengesystemet har gjort det mindre attraktivt at forsikre sig mod ledighed i en A-kasse. Det får nogle lønmodtagere, særligt de bedst stillede, til at melde sig helt ud af A-kassen og tegne en fritstående lønforsikring.

Og det er problematisk, mener Stig Søllested, næstformand og A-kasseansvarlig i Blik- og Rørarbejderforbundet.

– Det bekymrer mig, at antallet af lønforsikringer fortsat stiger, for det er med til at lægge yderligere pres på dagpengesystemet, som i forvejen er blevet udhulet mere og mere de seneste år. Den danske flexicurity-model hviler på, at der skal være en attraktiv dagpengesats til rådighed i de perioder, hvor man står uden et arbejde. Det er den tryghed, som ligger til grund for den fleksibilitet, som arbejdsgiverne nyder godt af, siger Stig Søllested.

Store konsekvenser

Han opfordrer derfor politikerne til at sætte en stopper for udhulingen af dagpengesatsen.

– Hvis ikke udhulingen af dagpengesatsen bliver stoppet, vil konsekvensen være, at vi får et langt mindre fleksibelt arbejdsmarked og i sidste ende også en større samlet regning. Dem, som i forvejen har meget, vil formentlig kunne klare sig selv. Men dem med de laveste indkomster vil være nødt til at søge kontanthjælp, hvis de står uden et arbejde. Det skaber ikke bare større ulighed i samfundet, men vil også ende med en kæmpe udgift til staten, siger Stig Søllested.

Du kan læse hele rapporten her: https://cevea.dk/filer/Analyse_Ledighedsforsikring_offentliggjort.pdf