Top menu

- Bare jeg var blevet håndværker noget før

Dato: 17/09-2020
1776

Lorraine Hayles er ny ambassadør for Boss-Ladies. Hun er i voksenlære som VVS’er og ville ønske, at hun havde truffet valget dengang, hun var yngre – i stedet for at blive akademiker.

Projektet Boss-Ladies har udvidet til nu også at dække Fyn og Jylland. Derfor er der blevet fundet nogle nye ambassadører, som skal ud og fortælle unge piger, at det er en god mulighed at blive håndværker, selvom man er kvinde. De nye ambassadører mødtes for første gang den 15. august på en bootcamp i Herning, hvor de skulle lære, hvordan man er ambassadør for Boss-Ladies. Her var en af deltagerne, og dermed ny ambassadør, 48-årige Lorraine Hayles, der er voksenlærling hos Ærø Maskiner og VVS. Lorraine har selv taget den vej i sit liv, der var forventet af hende. Derfor kom hun alt for sent i gang med sin håndværksuddannelse.
 
- Jeg ville sådan ønske, jeg var gået i gang med det her, mens jeg var teenager. Det havde gjort mit arbejdsliv meget mere passende til mig. Fordi jeg allerede dengang overvejede at blive håndværker, men presset udefra gjorde, at det ikke var noget, jeg kunne overskue at gå i gang med.
 
Under sit studie havde Lorraine nogle ufaglærte ”mandejobs”, hvor hun oplevede udfordringer.
 
- Det krævede en masse energi at være den eneste kvinde på en arbejdsplads, og det kunne jeg slet ikke se for mig i fremtiden. Og samfundets manglende billede af, at kvinder kan klare håndværksuddannelser, gjorde det slet ikke til en mulighed.
 
Lorraine tog dengang gymnasiet og gik videre på en akademisk uddannelse. Noget, som hun følte, var forventet af hende. Hun frygtede, at hvis hun havde truffet valget dengang, så havde folk sagt, det var ærgerligt, når hun jo var så dygtig og peget hende mod universitetet.
 
- Men man vil jo gerne have dygtige håndværkere også, siger Lorraine.
 
Overraskende få kvinder
på uddannelserne
Nu har Lorraine dog fundet sin hylde, og hun er startet på en håndværksuddannelse som VVS’er. Der er dog én ting, der ikke levede op til hendes forventning.
 
- Det, der overraskede mig på erhvervsskolen, var, at der var så få kvinder. Jeg forventede at dukke op og være en del af en gruppe kvindelige VVS’ere, og jeg var chokeret over, der ikke var flere. Da jeg startede, var der 3 kvinder på VVS-uddannelsen på Syddansk Erhvervsskole, og vi var alle på forskellige hold. Jeg fik endda at vide, at tre kvinder var mange.
 
Netop den oplevelse synes Lorraine er et tegn på, at der ikke er nok kvinder, der ser håndværksuddannelserne som en mulighed. Noget som bare burde falde dem naturligt.
 
- De fleste kvinder, som tager en håndværksuddannelse i bygge og erhverv, de tænker: ”jamen den kan jeg godt klare”, og det burde ikke være nødvendigt at sige sådan. Det burde bare være et naturligt valg, de har truffet - og ikke en udfordring.
 
Fra netværk til ambassadør
Lorraine ønskede at været i netværk med de andre kvinder, men havde svært ved at finde dem, da deltagerlisterne ikke var kønsopdelte. Derfor kontaktede hun Boss Ladies for at høre, om de kunne hjælpe med at starte et netværk op, eller om de havde nogen erfaringer, der kunne trækkes på. Efter noget tid vendte de tilbage.
 
- Boss ladies var i fuld gang med at udvide til Fyn og Jylland, og så vendte de tilbage og spurgte, om jeg var interesseret i at være ambassadør, hvilket jeg sagde ja til. Den 15. august var Lorraine derfor deltager på bootcampen, hvor hun lærte at være ambassadør. Som ambassadør skal man nemlig ud og fortælle 7-8-9. klasserne i folkeskolen om, hvorfor man har valgt at blive håndværker. Der er dog særligt ét budskab, som Lorraine gerne vil ud med.
 
- Der er en masse ting, man skal overveje, hvis man er kvinde, der tænker over at tage en håndværksuddannelse. Det med om ens kolleger kan acceptere, man er kvinde, det skal man springe let og elegant over, fordi det kan de. Det har jeg erfaring med, og det har alle de kvinder, jeg mødte til Boss Ladies også. Man skal forholde sig til, hvad man selv har lyst til. Og man skal helst gøre det, mens man er ung.
 
Boss Ladies er et projekt hvis målsætning er at få flere kvinder til at vælge håndværksfag. Da projektet netop er udvidet til Fyn & Jylland er der, udover Lorraine, også kommet en håndfuld andre nye ambassadører, der er medlem af Blik & Rør.