Top menu

Blik & Rør: Direktiv om mindsteløn vil trække tæppet væk under den danske model

Dato: 28/10-2020
1805

EU-kommissionen er i dag kommet med deres forslag til et direktiv om mindsteløn. Selvom de påstår, at det ikke vil gå ud over den danske aftalemodel, så afviser forbundsformand Henrik W. Petersen forslaget. EU skal ikke blande sig i den måde, vi forhandler løn- og arbejdsvilkår på her i Danmark, siger han.

”Det er meget bekymrende, for hvis det her direktiv kommer igennem, så risikerer det at trække tæppet væk under hele den danske model, som vi har arbejdet og kæmpet for i over 120 år,” siger Henrik W. Petersen.

Det er forbundsformandens umiddelbare reaktion på det direktiv om en europæisk mindsteløn, som EU-kommissionen i dag har præsenteret. Selvom man fra kommissionens side har forsøgt at indrette direktivet, så det tager hensyn til lande som Danmark, der forhandler løn efter kollektive aftaler, så ligger det stadig direkte i modstrid med den måde, vi har indrettet vores arbejdsmarked på herhjemme, mener han.

”Vi ved, at det system vi har i Danmark, det virker. Og vores model er kendt rundt omkring i både Europa og resten af verden for den lønudvikling og de fleksible og trygge forhold, som både lønmodtagerne og arbejdsgiverne nyder godt af. Vi er ikke kommet hertil igennem lovgivning, men gennem forhandlinger på tværs af arbejdsmarkedets parter. Derfor er lovgivning heller ikke løsningen fremadrettet,” siger Henrik W. Petersen.

Stadig plads til solidaritet

Det betyder imidlertid ikke, at vi ikke skal arbejde for at forbedre forholdene i resten EU, fortsætter forbundsformanden.

”Selvfølgelig skal vi være solidariske med vores kollegaer i resten af Europa, men efter min mening er det ikke solidarisk at indføre et direktiv, som vi ved, ikke vil virke, men som til gengæld vil skade danske lønmodtagere. Og hvis man lader det være op til regeringen i de enkelte medlemslande, så er det et direkte indgreb på den danske model, hvor det i dag er arbejdsmarkedets parter, der forhandler overenskomst og dermed fastlægger løn og arbejdsforhold,” afslutter Henrik W. Petersen.

Kommissionens forslag skal behandles af både EU-Parlamentet og de enkelte medlemslande. Efterfølgende skal parterne forhandle. Det er også muligt for EU-landene helt at bremse forslaget, hvis nok lande siger fra.

I dag har 21 EU-lande en lovbestemt mindsteløn. 6 lande, herunder Danmark, har kollektive lønaftaler.

Du kan læse kommissionens forslag her.