Top menu

Jakob kæmper for, at lærlinge bliver dannet både fagligt og menneskeligt

Dato: 22/03-2021
2117

Jakob Neumann er lærlingementor hos Kemp & Lauritzen, og han havde selv nogen fantastiske rollemodeller i sin læretid. Derfor arbejder han for, at lærlinge behandles ordentligt, får ansvar og dermed vokser med opgaven.

Foto: Jakob Carlsen

Hos Kemp & Lauritzen har de en vision om, at de gerne vil have Danmarks bedste lærlinge. Men hvordan får man det? Et redskab som man kan vælge at gøre brug af, er, at udnævne en såkaldt lærlingementor. En lærlingementor fungerer som en slags tillidsmand for lærlingene, der sørger for, at svendenes lærlingeansvarlige og firmaets lærlingeansvarlige snakker samme sprog. Udover det er funktionen, at det skal være en person, som lærlingene altid kan komme til med spørgsmål, som mentoren så ved, hvem der kan besvare. Hos Kemp & Lauritzen hedder lærlingementoren Jakob Neumann. Jakob er 52 år gammel og har været i virksomheden i 4 år i afdelingen VVS Enterprise. Han arbejder for tiden i Bella Centret, hvor han laver sprinklere og kan efter eget udsagn godt lide at arbejde på store pladser. Jakobs mission er at sikre sig, at lærlingene bliver behandlet ordentligt. 

- Jeg gider ikke sådan noget med: ”du er også bare lærling”, siger Jakob Neumann. Generelt er uretfærdighed virkelig noget, der ikke passer Jakob.

Modstanden mod uretfærdighed er noget af det, der driver ham. Han beskriver det som en del af hans grund-DNA.

- Folk skal fandeme opføre sig ordentligt. Jeg hader, når nogen bliver behandlet uretfærdigt, det er nok det, jeg er drevet mest af. Det er lige, så jeg får tårer i øjnene, understreger Jakob, der arbejder som rørlægger og svejser.

En slags tillidsmand for lærlinge

Som lærlingementor ping-pong’er Jakob mellem firmaet og svendene. Skolerne og virksomheden har nogle mål og visioner for lærlingene, men det er de lærlingeansvarlige svendes job at sørge for, at lærlingene lever op til dem i praksis.

- Det er os, der skal opfylde praktikmålene. De kan jo fra firmaet godt komme med en liste med mål, men det er os, der konkret skal omsætte dem.

Jakob beskriver sin rolle som at være en slags tillidsmand for lærlingene. En rolle hvor han er bindeled og kan snakke med både virksomheden og lærlingene.

- Jeg håber, at de har tiltro til, at de kan komme til mig. Der var en, der kom til mig, som jeg kunne hjælpe, fordi jeg havde de rigtige kontakter i virksomheden, så jeg kunne få ham videre.

Havde selv en god læretid

Det at være lærlingementor er noget, der betyder meget for Jakob. Han havde nemlig selv nogle fantastiske svende under sin læretid – og derfor vil han gerne være med til at sørge for, at lærlingene får den samme oplevelse.

- Tilbage til min egen læretid var der en, der var pissehamrende dygtig fagligt. De har gjort stort indtryk på mig i min ungdom – jeg blev fandme behandlet ordentligt. Jeg fik meget ansvar og voksede med opgaven. Det er en dannelse som menneske også.

Jakob var derfor forkæmper for at få en lærlingementor i virksomheden. Da han At have en lærlingementor kan være gavnligt for lærlingenes trivsel. startede, var der ingen lærlingeklub. Det fik ham til at ringe rundt til alle lærlingene for at skabe netværk. Der var dog den udfordring, at projektlederne på pladserne var mere konservativt indstillede, og derfor blev de nødt til at arbejde for at få lærlingementorordningen ind i lokalaftalen. Det lykkedes, og nu er Jakob lærlingementor.

Lærlingene griber selv bolden

Den præcise effekt af at have en lærlingementor er svær at måle, men Jakob ser en større interesse og engagement for det faglige. Blandt andet har lærlingene nu fået lavet en rørklub, og formanden er blevet valgt som formand i Rør&Blik Ungdom – København. Det ser Jakob som succes.

- Så tager de jo også del i det, de ser ude i skurene – det er som at give stafetten videre. Det er jeg utroligt stolt af. Lærlingene siger, at de føler, de bliver hørt, og at nogen tager dem alvorligt. Det er et parameter, jeg måler succes på.

Kunne din virksomhed også bruge en lærlingementor? Så tag kontakt til din tillidsmand og hør, om det er muligt at få med ind i jeres lokalaftale. Det er nemlig ham, der forhandler jeres lokalaftale.