Top menu

Blik og RørUngdom: Stop for massiv vækst i korte uddannelsesaftaler

Dato: 08/05-2015
802

Antallet af korte uddannelsersaftaler i VVS-branchen vokser massivt. Udviklingen bekymrer lærlingene i Blik og RørUngdom, som foreslår, at ordningen begrænses.

Flere og flere lærlinge må tage til takke med korte uddannelsesaftaler. Dermed kan det få store økonomiske konsekvenser for en lærling, hvis han ikke får forlænget sin uddannelsesaftale, og dermed må afslutte uddannelsen som SKP-elev.
 
Før 2009 var korte uddannelsesaftaler et ukendt begreb i VVS-branchen. Men siden 2009, hvor de første korte uddannelsesaftaler dukkede op, er tendensen eksploderet. Således var hele 141 ud af 562 indgåede uddannelsesaftaler i 2014 af kort varighed. Det svarer til hele 26 procent. 
 
Udviklingen bekymrer lærlingene i Blik og RørUngdom. 
 
- De her korte uddannelsesaftaler har nået et omfang, som på ingen måde er acceptabel. Det er direkte uholdbart for den enkelte, når man konstant ikke ved, om man kan fortsætte sin uddannelse i en virksomhed. Samtidig lægger det et stort pres på de lærlinge, som skal søge ny praktikplads igen og igen, og det kan medføre til øget frafald blandt de unge, siger Daniel Pedersen, som er formand for Blik og RørUngdom. 
 
Uvis fremtid
I modsætning til de traditionelle uddannelsesaftaler, hvor en virksomhed binder sig til en lærling helt frem til afslutningen af uddannelsen, så giver en kort uddannelsesaftale kun en kontrakt af typisk 12 måneders varighed. 
 
Det betyder, at de unge allerede efter max et år skal ud og finde praktik i en ny virksomhed, og at hele uddannelsen kan risikere at blive sammensat af mange forskellige praktikforløb, inden svendebrevet er i hus.
 
- Samtidig skal man heller ikke glemme, at det her også giver nogle økonomiske udfordringer. For hvis lærlingen ikke kan fortsætte i en virksomhed, så må han fortsætte sin uddannelsesaftale som SKP-elev. Men det er jo til helt andre løn- og arbejdsvilkår end i overenskomsten, og det er da totalt urimeligt, siger Daniel Pedersen.
 
Efterlyser begrænsninger
I Blik og RørUngdoms landsudvalg har den massive brug af korte uddannelsesaftaler været drøftet indgående. 
 
På den ene side kan lærlingene i Blik og RørUngdom godt se fornuften i, at det i nogle tilfælde er muligt for en virksomhed at indgå en aftale af kortere varighed. Omvendt finder de det uacceptabelt, at nogle virksomheder tilsyneladende benytter ordningen i et omfang, så det på lærlingene virker som om, at de altid er på prøvetid. 
 
- Vi ved, at de her korte aftaler påvirker mange lærlinge negativt. Derfor foreslår vi, at der indføres et loft for, hvor mange gange den enkelte virksomhed kan lave en kort aftale. Samtidig ønsker vi en regel om, at en virksomhed ikke må forlænge en kort aftale med ny aftale af kort varighed. En forlængelse skal gælde den resterende del af læretiden, forklarer formanden for Blik og RørUngdom.
 
Ved udgangen af 2014 var blot 1353 lærlinge i gang med en uddannelse i VVS-branchen. Det er det laveste antal lærlinge, som er i gang med en uddannelse i de 10 år, hvor opgørelsen er lavet.

#flottekviste #blikroer

Et billede slået op af @asgerblik den