Top menu

Lærlinge utilfredse med korttidsaftaler

Dato: 29/03-2016
964

Antallet af lærlinge på korttidsaftaler stiger eksplosivt i VVS-branchen. Det vækker bekymring hos lærlingene i Blik og RørUngdom, som ønsker skærpede regler på området.

Flere og flere lærlinge må tage til takke med korte uddannelsesaftaler, når de starter i lære i VVS-branchen. Alene i 2015 var hele 30 procent, af de indgåede aftaler af kortere varighed, og det er lærlingene i Blik og RørUngdom dybt utilfredse med.
 
På lærlingenes årsmøde i Svendbog blev den udbredte praksis debatteret, og hos lærlingene er man ikke i tvivl. 
 
- Korte uddannelsesaftaler er noget fanden har skabt. Det har nået et omfang, som er totalt uacceptabelt, og nu må der skrides til handling, siger den genvalgte formand for Blik og RørUngdom, Daniel Pedersen. 
 
Voldsom udvikling
Før 2009 var korte uddannelsesaftaler et ukendt begreb i VVS-branchen. Men siden 2009, hvor de første korte uddannelsesaftaler dukkede op, er tendensen eksploderet. Således var hele 208 ud af 687 indgåede uddannelsesaftaler i 2015 af kort varighed. Det svarer til hele 30 procent. 
 
- For den enkelte lærling betyder det, at man i realiteten ikke ved, om man kan gøre sin uddannelse færdig i en virksomhed. Det pålægger lærlingene et kæmpe pres, som er helt vildt urimeligt, siger Daniel Pedersen. 
 
Han beskylder arbejdsgiverne for at tale med to tunger, når de på den ene side efterlyser flere lærlinge, mens de samtidig ikke ønsker at tilbyde dem en ordentlig uddannelsesaftale.
 
- Hvis virksomhederne mangler lærlinge, så er det da mærkeligt, at arbejdsgiverne holder fast i korte uddannelsesaftaler. Der er altså noget, som ikke stemmer, siger lærlingeformanden.
 
Efterlyser begrænsninger
Daniel Pedersen anerkender, at korttidsaftaler i nogle tilfælde kan være fornuftigt, når en virksomhed for eksempel er i tvivl om, hvorvidt de er dygtige nok til at uddanne lærlinge.  Til gengæld finder han det uacceptabelt, at nogle virksomheder tilsyneladende benytter ordningen i et omfang, så det på lærlingene virker som om, at de altid er på prøvetid. 
 
- De her korte aftaler påvirker mange lærlinge negativt. Vi ønsker, at der indføres et loft for, hvor mange gange en virksomhed kan lave en kort aftale. Samtidig bør der laves en regel, så en korttidsaftale ikke kan erstattes af en ny korttidsaftale. Ønsker en virksomhed at forlænge, skal den gælde resten af læretiden, forklarer Daniel Pedersen.
 
Ingen jubel over lærlingetal
Den genvalgte formand Blik og RørUngdom er heller ikke synderlig begejstret for udviklingen i antallet af lærlinge i VVS-branchen. 
 
For selv om antallet af indgåede uddannelsesaftaler sidste år steg med over 20 procent i forhold til året før, så er der alligevel ingen udvikling i den samlede bestand af lærlinge. 
 
- Antallet af lærlingene er noget af det laveste nogensinde. Derfor er det altså svært at juble over flere aftaler, hvis det ikke samtidig betyder flere lærlinge. Der må branchen altså være bedre til at tage et ansvar, når der er så meget gang i den i hele landet, siger Daniel Pedersen
 
En opgørelse fra El- og VVS-branchens uddannelsessekretariat viser, at bestanden af lærlinge i VVS-branchen var helt nede på 1349 ved udgangen af 2015. Det er det laveste antal lærlinge, som er i gang med en uddannelse i de 10 år, hvor opgørelsen er lavet.