Top menu

Bliv (lidt) klogere på OK24

Dato: 09/01-2024
3126

De offentlige overenskomstforhandlinger er for alvor i gang. Her giver vi dig en kort indflyvning i forløbet.

Den 4. januar tog topforhandlerne hul på at forhandle om løn- og arbejdsvilkår for cirka en halv million ansatte i kommunerne. Det blev således startskuddet på OK24.

I løbet af de næste par måneder vil der blive forhandlet overenskomst for de offentligt ansatte i staten, regioner og kommuner. Det vil sige, at i alt 850.000 ansatte skal have ny overenskomst.

Selvom langt størstedelen af Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer er privat ansatte, er der også offentligt ansatte.

Medlemmerne er blandt andet ansat i kommunerne, på sygehusene og på erhvervsskolerne.

Datoer
Kravene der skal forhandles om blev udvekslet den 15. december. De overordnede krav handler om løn og fleksibilitet i arbejdstiden.

Staten forhandler overenskomsterne på plads først, det vil sige før kommuner og regioner. Det forventes, at aftalerne på statens område er forhandlet på plads 11. februar. Derefter plejer det at gå stærkt med at få aftaler på plads på de andre områder. Overenskomsterne forventes at være forhandlet på plads inden den. 11. marts.

Hvis afstemningen giver et JA, så træder de nye overenskomster i kraft 1. april. Det er nemlig der, de tidligere udløber.

Sammenkædning
For medlemmerne skal naturligvis stemme om overenskomsterne, når aftalerne er klar.

Det blev i forbindelse med trepartsaftalen fra december aftalt at sammenkæde forhandlingerne på det offentlige område. Det er almindeligt på det private område, men ikke det offentlige – og er ikke blevet brugt siden 2002.

Sammenkædning blev bestemt ved trepartsaftalen i december. Trepartsaftalen er ligeledes årsag til, at køreplanen for OK24 blev besluttet meget sent.

Sammenkædning betyder, at alle overenskomster bliver samlet i ét forslag, som kommer til at gælde alle faggrupper i det offentlige. Det betyder i praksis, at selvom eksempelvis sygeplejerskerne stemmer nej, så skal de ikke strejke, så længe flertallet i de andre faggrupper stemmer ja til overenskomsterne.

Hvem forhandler
På statens område er det Centralorganisationen Fællesskab (CFU), der med formand Rita Bundgaard i spidsen, forhandler med de respektive folketingspolitikere.

På det kommunale område er det Forhandlingsfællesskabet, med formand Mona Striib i spidsen, der skal sidde overfor hovedforhandler i KL (Kommunernes Landsforening) Michael Ziegler.

På det regionale område er det også Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer lønmodtagerne. Denne gang foregår forhandlingerne med blandt andre Heino Knudsen, der er topforhandler for regionerne.