Top menu

Undgå skader på job

688

Tænk over dine arbejdsstillinger, træn, og lyt til kroppens signaler. Sådan lyder rådene til, hvad man som håndværker selv kan gøre for at forebygge skader på jobbet.

Medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet, der via deres pensionsordning også har en sundhedsordning, kan få behandling hos f.eks. en fysioterapeut, hvis jobbet giver problemer for kroppen. Men faktisk kan man selv gøre en hel del for at undgå, at det kommer så langt. Det fortæller en af de behandlere fra Falck Healthcare, som til hverdag tager sig af de medlemmer, der bruger sundhedsordningen.

- Hos VVS’ere og skorstensfejere ser vi typisk problemer med knæene, fordi de bevæger sig rundt i uvante stillinger. Desuden er der også risiko for problemer i ryg og lænd, når man fx skal strække sig ind under en vask. Og så kan det give problemer med albuerne, hvis der er meget skruearbejde, siger fysioterapeut Camilla Kjaer Cullum.

Work smarter

Når det gælder, hvad medlemmerne selv kan gøre for at tage problemerne i opløbet, er det første råd en klassiker: ”work smarter, not harder”.

- Man skal tænke over sine arbejdsstillinger. Hvis det er muligt, så sid på en skammel for at skåne knæene, og brug knæbeskytter i bukserne. Hvad angår albueproblematikken, er det vigtigt at skifte arbejdsstilling, holde pause og bruge den til bl.a. at strække armene ud, siger Camilla Kjaer Cullum.

Træning er en god investering

Hun peger også på træning som et vigtigt værktøj til at undgå skader for særligt ryggen.

- Træning er en god investering. For kroppen skal holde i mange år, og derfor skal den som en motor holdes ved lige med træning. Disse faggrupper har brug for en stærk ryg og skal derfor lave øvelser for den. Desuden kan de også med fordel træne underarmene, siger Camilla Kjaer Cullum.

Ifølge fysioterapeuten skal man træne 2-3 gange om ugen, hvis man bruger træningen forebyggende. Derimod er det nødvendigt med daglig træning, hvis skaden først er sket.

Lyt til kroppen

Endelig handler forebyggelse også om at lytte til kroppens signaler.

- Mange håndværkere går for længe med smerter, før de kommer til behandling. De er måske lidt ømme og tænker, at det nok går over af sig selv. Men jo længere tid, der går, før man får behandling, jo værre. For bliver skaderne kroniske, har vi sværere ved at behandle dem. Derfor skal man opsøge behandling, så snart man føler ømhed, siger Camilla Kjaer Cullum og tilføjer:

- Vi kan behandle akutte problemer som f.eks. en låst ryg. Og så kan vi give gode råd om f.eks. arbejdsstillinger og desuden sætte gang i målrettet træning.