Top menu

OK 2017: Forhandlingerne på industriområdet er i gang

Dato: 05/01-2017
1061

Efteruddannelse og bedre seniorordninger er to af emnerne, når CO-industri og Dansk Industri i den kommende tid skal forhandle nye overenskomster til cirka 230.000 ansatte i industrien.

Parterne på industriområdet har nu officielt taget hul på forhandlingerne. Det sker i lyset af, at det går betydeligt bedre med både konkurrenceevnen og beskæftigelsen efter en række år, hvor den økonomiske krise har præget forholdene på industriens arbejdspladser.
 
CO-industri møder aldrig op til overenskomstforhandlinger med prioriterede krav. I stedet tager organisationens topforhandlere Claus Jensen og Mads Andersen, næstformand i CO-industri og gruppeformand i 3F Industrigruppen, udgangspunkt i de 364 krav, der denne gang er indleveret til CO-industri fra de ni forbunds medlemmer landet over.
 
Og blandt dem er der især mange krav om mere uddannelse og forbedringer af mulighederne for seniorordninger.
 
- Der er kommet mange krav ind på efteruddannelse. Medlemmerne er bekymrede for, om de også om fem-ti år har de kompetencer, der skal til for at blive i jobbet. Samtidig har der været meget diskussion om tilbagetrækning, så det er klart, at der også ligger en stor stak krav om forskellige løsningsmodeller på det område, siger Mads Andersen.
 
Uddannelse på dagsordenen
Uddannelse har også været på dagsordenen flere gange ved de seneste overenskomstfornyelser, men der er stadig rum til forbedringer, mener Mads Andersen.
 
- Vi kan godt blive ved med at forbedre ordningerne. Det her handler i høj grad om, at virksomhederne er med til at sætte uddannelse på dagsordenen i samarbejdsudvalgene og i uddannelsesudvalgene, og at virksomhederne motiverer medarbejderne til at tage uddannelse. For faktisk har vi set, at selvvalgt uddannelse er steget, samtidig med, at det arbejdsgiverne skal stå for – de arbejdsrelaterede uddannelser - er faldende. AMU-kurserne er faldet fra en million kursister til en halv million over de sidste seks år. Så vi har stort hul i forhold til efteruddannelse, og vi håber på, at vi kan skabe nogle redskaber, som kan gøre det mere interessant for virksomhederne at dagsordensætte det her nu, siger han.