Top menu

Blik og Rør snakker med Karsten Hønge

1423

Blik og Rør tog SF’s Karsten Hønge med ud på en byggeplads for at møde nogle Blik og Rør-medlemmer og få en snak om lærlinge, social dumping og tilbagetrækning

- Valget? Nej, jeg ved ikke, hvornår det kommer, men det er det første, man bliver spurgt om hver dag for tiden, siger Karsten Hønge (SF), idet han træder ud af sin bil og ind på byggepladsen. Det kan ikke udelukkes, at det kommende valg kan have haft indflydelse på timingen af dette besøg hos nogle af Blik og Rørs medlemmer på en byggeplads i Odense, men Karsten Hønges engagement og interesse er ikke til at tage fejl af: Her er en mand, der er helt vant til at sikkerhedssko på køreplader og mudder på bukserne. 

Lærlinge

- Det kan ses på to måder, siger Karsten Hønge med hensyn til lærlinge.

- Man sige, at fuldtidsforløbene giver stabilitet, sikkerhed og loyalitet til virksomheden. Argumentet kan også gå den modsatte vej, hvor mestrene får topmotiverede og villige lærlinge, fordi de hele tiden skal præstere i håbet om at blive forlænget.
Jeg oplevede i tømrerfaget, at det gode ved de kortere forløb er, at man får flere praktikpladser, trods alt. De mindre virksomheder, som er svære at løbe i gang, kan nemmere overtales til at give det et skud, og så er mestrene villige til at tage en lærling en anden gang, fortæller Karsten Hønge.

Facebook

Karsten Hønge fortæller, hvordan han i efteråret som instruktør for tømrerlærlinge i skolepraktik hørte om, hvordan de ikke kunne få praktikpladser ude på Facebooks byggeri. 

- Så stillede jeg mig ud og lavede en rasende video, hvor jeg stod med Facebook-byggeriet bagved mig. Jeg sagde, hvad det var for nogle hundehoveder derinde. Der gik tusind arbejdere derinde og ingen lærlinge. Jeg kørte direkte fra skolen, hvor jeg havde været instruktør: Her er der mange. Så kørte jeg ud foran Facebook: Her er ikke nogen. Bagefter ringede jeg til 3F-fagbladet om det, og indkaldte ministeren i samråd, fortæller Karsten Hønge.

- Jeg havde samråd med ministeren om onsdagen, men tirsdagen inden meldte Facebook ud, at nu de ville tage lærlinge og lave en samfundskontrak. Så det samråd blev noget med at sidde og klappe hinanden på skuldrene.
Men jeg har lige været ude og tjekke op på det, og gæt hvor mange lærlinge der er derude nu? Fire!
De skal ikke slippe fra det! Jeg har allerede lavet den næste video om Facebook-byggeriet til at lægge på, nå ja, Facebook, og senere på ugen indkalder jeg ministeren i samråd igen, siger Karsten Hønge.

Facebooks fidus

- Der er mange forskellige elementer i det her, ud over det med lærlingene, tilføjer Blik og Rørs næstformand Niels Braaby. 

- ”Der er mange forskellige elementer i det her, ud over det med lærlingene. For eksempel har stort set alle de virksomheder, der arbejder ude ved Facebook, meldt sig ind i arbejdsgiverorganisationer, så de er underlagt en overenskomst, hvilket vi er glade for.

Men når de gør det svært for os som fagforening at komme ind på deres byggeplads, så gør de det næsten også umuligt at kontrollere, om overenskomsten overholdes.

De kan næsten behandle deres medarbejdere, som det passer dem, når vi ikke har mulighed for at besøge dem og få en snak med medarbejderne. Og det er bare ikke i orden, det presser vores danske model, ” siger Niels Braaby.

Karsten Hønge tilføjer:
- Det er kæmpe byggerier, vi ser frem til, Google, Facebook og Apple, der vil bygge i Danmark. Det er samme koncept, de har tænkt sig at køre med, så vi må have snor i dem. Hvis vi skal have sådan nogle kæmpebyggerier i Danmark fremover, kan de ikke køre det i deres egne bobler.

Nedslidningspension

På vejen tilbage til bilen falder snakken på pensionsalder og tilbagetrækningsreformen. Karsten Hønge synes, det er rigtigt godt, at den debat er kommet på menuen:

- Det er rigtigt nok, at Socialdemokraternes forslag er meget upræcist. Jeg har også prøvet at stille mig i Salen med et forslag om nedslidningspension. Den var sgu heller ikke genial, men det vigtigste er, at vi overhovedet diskuterer det. Det er en vigtig ting, og vi må kunne finde en ordning på det.