Top menu

Forbundsformand: Cepos' drøm om ind­slus­nings­løn på 80 kro­ner vil ska­be et skævt, uli­ge og un­fair ar­bejds­mar­ked

Dato: 17/02-2021
2075

Forslaget om en indslusningsløn til flygtninge og udlændinge er blot et forsøg på at få indført en politisk vedtaget mindsteløn, siger forbundsformand Henrik W. Petersen

Af Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Debatindlægget er oprindeligt bragt i Børsen den 17. februar 2021.

Siden 2015 har Cepos og liberale politikere ført et politisk korstog for at få indført en indslusningsløn for flygtninge og udlændinge. Nu er debatten atter antændt, efter Michael Svarer og Steen Bocian i fredags argumenterede for, at Nina Smith skal overveje netop dette tiltag i reformkommissionens arbejde.

I dag kunne man læse i Børsen, at Mads Lundby Hansen fra Cepos mener, at der skal indføres en indslusningsløn på helt ned til 80 kr. i timen for ikke bare flygtninge, men alle indvandrere, der kommer til Danmark.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg personligt godt kan se både den menneskelige og samfundsøkonomiske nødvendighed i at få en stor del af både flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet i Danmark. Men der er altså lige et par ting, vi skal have sat på plads.

For det første er der i min verden stor forskel på indvandrere og flygtninge. Indvandrere er mennesker, som har bosat sig i et andet land og dermed med de gældende love og arbejdsmarkedsregler til følge.

Flygtninge er mennesker, som flygter fra krig, sult og andre rædsler. Uanset hvilken af de to grupper, vi taler om, så skal løsningen ikke findes i det fremlagte forslag om indslusningsløn.

For selvom Cepos og de liberale politikere og økonomer forsøger at formilde forslaget om indslusningsløn ved at bruge ord som trædesten og fodfæste, så er forslaget i bund og grund et forsøg på at få indført en politisk vedtaget mindsteløn på det danske arbejdsmarked.

Det burde både arbejdsgivere og lønmodtagere her i landet være enige om ikke er vejen frem. En indslusningsløn vil hverken gavne vores arbejdsmarked eller integrationen af vores nye medborgere.

Vi skal hjælpe flygtninge med at komme ind på det danske arbejdsmarked. Men ikke ved at tage dem som gidsler i et ideologisk spil, som kun kommer til at gøre kløfterne mellem os større, i takt med at nuværende lønmodtagere på det danske arbejdsmarked må gå ned i løn, gå fra fuldtid til deltid eller havner i arbejdsløshed.

Det er ikke vejen frem at smadre den danske model og det danske arbejdsmarked ved at slække på vilkårene for enkelte grupper. Vi må i stedet finde andre løsninger, der kan sikre, at flere kommer ind – på lige vilkår – på det danske arbejdsmarked.