Top menu

Nu bliver asbest-forslag førstebehandlet: ”Det kan vi takke fagbevægelsen for”

Dato: 04/04-2024
3257

Politikerne er ikke i tvivl om, at i dag, hvor lovforslaget om en autorisationsordning førstebehandles, er en glædens dag. Men de mener også, vi burde have haft ordningen for længst. Det er fagbevægelsen, der kan takkes for, at der endelig bliver strammet op på reglerne for at arbejde med asbest.

Politikerne er ikke i tvivl om, hvilken indflydelse fagbevægelsen har haft på, at Folketinget i dag skal førstebehandle lovforslaget om en autorisationsordning for asbestarbejde.

- Politikerne har simpelthen befundet sig i en osteklokke uden den store viden om omfanget af asbestproblemet. At der i dag endelig sker noget på området, kan vi takke fagbevægelsen for. Det er blandt andet alle artiklerne fra fagbladene, der har været altafgørende i den forbindelse, siger Nick Zimmermann, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udtrykker også ros for Blik- og Rørarbejderforbundets indsats: 

- Asbest er et farligt stof, så det er vigtigt, at dem, der skal håndtere materiale med asbest, er klædt ordentligt på til opgaven. Med autorisationsordningen sikrer vi en bedre beskyttelse mod det farlige støv. Jeg vil gerne rose Blik og Rør for at bidrage til debatten og vedvarende presse på for forbedringer på området.

- Jeg tror også, at det vil give den enkelte medarbejder en større ro i maven, når de går på arbejde. Fremover vil der være krav om, at den virksomhed, der river asbest ned, skal have en faglig ansvarlig, der er uddannet til at sikre, at reglerne bliver fulgt. Desuden vil der komme krav om et kvalitetsledelsessystem, der sikrer, at virksomheden systematisk arbejder med beskyttelse mod asbest.

Jeg kender bekymringen

Nick Zimmermann er en af de folketingsmedlemmer, der sammen med resten af Folketingets medlemmer, er klar til at stemme for lovforslaget om en autorisationsordning for arbejde med asbest. Autorisationsordningen er nemlig en del af arbejdsmiljøaftalen, som alle partierne i foråret 2023 blev enige om, og som altså nu skal til den officielle behandling i Folketinget.

- Jeg har selv været i lære som VVS’er, så jeg kender til den bekymring, man har for asbest i faget.  Der har været forfærdelige historier fremme om folk, der blev syge på eternitfabrikken i Aalborg. Det var ikke kun de ansatte, men også deres familier, der blev syge, fordi asbeststøvet kom med hjem. Det har været en mærkesag for DF, at få en autorisationsordning med i arbejdsmiljøaftalen. Derfor skal der være plads til, at vi er glade i dag. Men samtidig mener jeg også, det er alt for sent, at der kommer en autorisationsordning, siger Nick Zimmermann og henviser til, at asbest har været ulovligt at bruge siden 1980’erne.

Victoria Velasquez, der er beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, mener også, at fagforbundene har spillet en afgørende rolle i, at Folketinget i dag skal førstebehandle lovforslaget.

- Vi kan blandt andet takke Blik og Rør og andre af forbundene i byggebranchen for den kæmpe indsats, de har gjort for at styrke medarbejdernes position i kampen for at skabe sikkerhed i faget. Det er et eksempel på, hvor stærke fagforeningerne er, når de rykker sammen i en sag. Jeg ville dog ønske, at det slet ikke havde været nødvendigt med kampagnearbejdet, og at reglerne var strammet længe før, siger hun, og sætter samtidig ord på, hvorfor hun mener, at lovforslaget skal vedtages:

 - Det er sindssygt vigtigt med en autorisationsordning, der betyder, at man fremover skal have en særlig uddannelse for at fjerne asbesten. Det betyder også, det bliver lettere at føre kontrol med området, at fagligheden i byggefagene bliver løftet. Og at der kan laves en forbyggende indsats på området. Jeg vil faktisk kalde det en lille revolution.

Vil redde liv

Beskæftigelsesordfører for Danmarksdemokraterne Charlotte Munch mener, det nye forslag vil redde liv. 

- Der er desværre ret mange eksempler på, at asbest bliver håndteret forkert og uprofessionelt, hvilket både går ud over de håndværkere, der arbejder med det, og almindelige boligejere. Derfor synes jeg også, at det giver rigtig god mening, at det fremover skal være folk, der faktisk er uddannede til asbestarbejde, som kommer til at håndtere det. Det vil give mere tryghed og sikkerhed for både håndværkere og boligejere, siger hun og påpeger, at der kan undgås 100 dødsfald om året med en autorisationsordning ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Lovforslaget skal senere 2. behandles og 3. behandles, inden det officielt er vedtaget. Men da det, som nævnt, er en del af en aftale med samtlige partier, burde det være formalia.